Prostovoljstvo in mobilnost


GORIŠKI DAN PROSTOVOLJSTVA

|

V soboto, 18. maja bo Bevkov trg, med 9.00 in 13.00 prizorišče odvijanja in prepletanja dveh dogodkov, Goriškega dneva prostovoljstva in Rožnega dne v mestu vrtnic.

Z Goriškim dnevom prostovoljstva želimo letos, poleg osnovnega namena, torej praznovanja prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij in zahvale prostovoljcem za njihovo udejstvovanje, skupaj s partnerji, sodelujočimi in obiskovalci predati sporočilo o pomenu skupnega prizadevanja k oblikovanju takšnega okolja, v katerem prebivalci živimo z občutkom, da smo vključeni, sprejeti, varni, torej, da smo vsi nezamenljivi delček pestrega mozaika naše skupnosti.

Letošnji nacionalni teden prostovoljstva, v okviru katerega že tradicionalno poteka tudi Goriški dan prostovoljstva je obarvam s tematiko »Odpravimo diskriminacijo!«, zato k sodelovanju, poleg prostovoljskih organizacij, vabimo tudi druge organizacije, društva in organizirane ali neorganizirane skupine, ki želijo, da skupaj predamo sporočilo o tem, kako je pomembno, da v naši skupnosti držimo skupaj in na prvo mesto pred vsemi »razlikami in drugačnostmi« postavimo Človeka.

Zato smo naredili tudi že prvi korak v tej smeri in pod sloganom »Držimo skupaj« se je porodilo sodelovanje z organizatorji prireditve »Rožni dan v mestu vrtnic«, ki bo potekala na istem prizorišču v prepletanju z Goriškim dnevom prostovoljstva.

K sodelovanju smo povabili več kot 40 organizacij/zavodov/društev, ki so aktivni na področju prostovoljstva ter tiste, pod okriljem katerih se združujejo predstavniki drugih narodnosti in tisti, ki jih združuje izkušnja bolezni na fizični ali duševni ravni. Sodelovali bodo ali v obliki kulturnega ali umetniškega nastopa, predstavitve svojega delovanja na stojnici, izvajanja kviza z namenom razbijanja stereotipov o »drugačnosti« ali kreativne delavnice.

Da se bodo prispevki vseh teh sodelujočih »vrtnic« zlili v eno, bosta poskrbela zabavna, nasmejana in humorja polna voditelja: Marjana Remiaš in priznani slovenski komik Ranko Babić.

Srčno si želimo, da se srce mesta v soboto, 18.5.2019, med 9.00 in 13.00 napolni s pozitivno energijo nas vseh v duhu radosti, zabave in povezovanja!

 

 

 

NACIONALNI TEDEN PROSTOVOLJSTVA: MLADINSKA DELOVNA BRIGADA 2.0

|

Mladinski center Nova Gorica v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva, ki bo letos potekal od 14. do 20. maja, organizira medgeneracijsko prostovoljsko akcijo »Mladinska delovna brigada 2.0«. Potekala bo na širšem območju mestnega gozda Panovec 14.5.2018, v primeru slabega vremena pa 15. ali 16.5.2018. Akcija bo potekala v dveh delih, in sicer dopoldanskem od 9:00 do 13:00 in popoldanskem od 15:00 do 19:00. Zbirno mesto je na naslovu Streliška 62, 5000 Nova Gorica (nekdanja okrepčevalnica Trimček).

 

Mestni gozd Panovec prebivalcem vseh starosti, pa tudi vse številčnejšim obiskovalcem našega mesta predstavlja neprecenljivo zeleno oazo za zdravo rekreacijo in vzpostavljanje stika z naravo. Prostovoljci vseh starosti bomo v duhu spoštovanja narave in gozdnega okoliša urejali prostor za učenje, počitek in igro ter sprehajalno-tekaške in druge rekreacijske in učne poti v gozdu.

K udeležbi vabljeni vsi zainteresirani!

Pridružite se nam tudi vi! Tvoje prostovoljno delo bo pustilo pečat v dobro naše skupnosti in odprlo prostor za druženje in tkanje prijateljstev v duhu pripadnosti lokalnemu okolju in altruizma.

Vse prostovoljce naprošamo, da se brigade udeležite v primerni obleki in obutvi za delo ter s seboj prinesete par delovnih rokavic.

PRIJAVA UDELEŽENCEV
Prijaviš se tako, da izpolniš prijavnico in jo po elektronski pošti posreduješ na info@mc-novagorica.si (Zadeva: PRIJAVA NA MLADINSKO DELOVNO BRIGADO 2.0) najkasneje do petka, 11.5.2018.

Prijava je uspešna, ko dobiš povratno sporočilo.

Mladoletne osebe se brigade lahko udeležijo samo v spremstvu odgovorne osebe (staršev, skrbnikov, učiteljev). Glej prijavnico za mladoletne osebe.

Prijavnica – mladoletni

Prijavnica – polnoletni

 

Mladinska delovna brigada

|

Mladinski center Nova Gorica v okviru praznovanja 70-letnice našega mesta organizira večdnevno medgeneracijsko prostovoljsko akcijo »Mladinska delovna brigada«, ki bo potekala na širšem območju mestnega gozda Panovec, od srede, 13.9. do petka, 15.9.2017.

Mestni gozd Panovec prebivalcem vseh starosti, pa tudi vse številčnejšim obiskovalcem našega mesta predstavlja neprecenljivo zeleno oazo za zdravo rekreacijo in vzpostavljanje stika z naravo.

Prostovoljci, brigadirji vseh starosti bomo v duhu spoštovanja narave in gozdnega okoliša urejali učilnico oz. prostor za učenje, počitek in igro na prostem, s smerokazi označili sprehajalno-tekaške in druge rekreacijske in učne poti v gozdu v skupni izmeri več kot 23 km ter obnovili priljubljeno Trim stezo.

Za izvedbo akcije bo poskrbel organizator Mladinski center Nova Gorica v sodelovanju z Javnim zavodom za šport in Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru.

K udeležbi vabljeni vsi zainteresirani!

Pridruži se nam tudi ti! Tvoje prostovoljno delo bo pustilo pečat v dobro naše skupnosti in odprlo prostor za druženje in tkanje prijateljstev v duhu pripadnosti lokalnemu okolju in altruizma.

Z namenom omogočiti udeležbo čim širšemu krogu zainteresiranih, prostovoljci lahko izbirate termine udeležbe, tako da se nam lahko priključiš vse tri dni ali pa izbereš posamezni termin/e.

PRIJAVA UDELEŽENCEV

Prijaviš se tako, da izpolniš spodnjo prijavnico in jo po elektronski pošti posreduješ na info@mc-novagorica.si (Zadeva: PRIJAVA NA MLADINSKO DELOVNO BRIGADO) najkasneje do ponedeljka 11. 9. 2017, do 12.00.

Prijava je uspešna, ko dobiš povratno sporočilo.

Mladoletne osebe se brigade lahko udeležijo samo v spremstvu odgovorne osebe (staršev, skrbnikov, učiteljev). Glej prijavnico za mladoletne osebe.

PRIJAVNICA

PRIJAVNICA ZA MLADOLETNE

URNIK DELOVIŠČ IN TERMINI:

Izbrane termine označite v prijavnici zgoraj.

SREDA,         13. 9. od 9.00 do 14.00
SREDA          13. 9. od 16.00 do 19.00
ČETRTEK     14. 9. od 9.00 do 14.00
ČETRTEK     14. 9. od 16.00 do 19.00
PETEK           15. 9. od 9.00 do 14.00

OBLAČILA, OBUTEV IN DRUGA OPREMA:

Vse prostovoljce naprošamo, da se brigade udeležite v primerni obleki in obutvi za delo ter s seboj prinesete par delovnih rokavic. 

Eurodesk

|

Mladinski center Nova Gorica je v letu 2016 uspešno kandidiral na razpis za regionalne partnerje evropske informacijske mreže Eurodesk. Od januarja 2016 je Mladinski center promotor Eurodeska, ki  je brezplačni infoservis Evropske komisije, ki je namenjen mladim in tistim, ki z njimi delajo. Danes šteje že več kot 33 nacionalnih Eurodesk partnerjev in več kot 1300 regionalnih in lokalnih partnerskih mladinskih organizacij po vsej Evropi. Podporna koordinacijska pisarna se nahaja v Bruslju. Mladinski center Nova Gorica deluje na področju informiranja mladih ter nadalje razvija kakovost ponudbe in vanjo vključuje informacije o evropskih priložnostih za mlade, evropski mladinski politiki ter možnostih za mobilnost. Kot regionalni partnerji mladim posredujemo informacije o evropskih priložnostih na področju prostovoljstva, študija, dela, pripravništva, delovnih taborov, mladinskih izmenjav, strukturiranega dialoga z mladimi, tem EU strategije za mlade, programa Erasmus+, drugih možnostih financiranja itd.

Več o mreži Eurodesk si lahko preberete na: http://www.movit.si/info-servis-eurodesk/o-eurodesku/

Osrednji portal Evropske komisije, namenjen mladim med 13 in 30 let, predstavlja vstopno točko do evropskih informacij za mlade: https://europa.eu/youth/SI_sl