Nova Gorica otrokom prijazno Unicefovo mesto


DELOVNO OPERATIVNA SKUPINA

Delovno operativno skupino »Nova Gorica – otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto«, ki deluje pod okriljem Mestne občine Nova Gorica, sestavljajo:

 

Koordinator projekta »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« je Mladinski center Nova Gorica.

Kontakt: info@mc-novagorica.si, 05/333-40-20, 040/234-423 (Ana Raganzini)

AKTUALNO

-TEČAJ SLOVENŠČINE ZA TUJCE

-GUGALNICA ZA GIBALNO OVIRANE OTROKE

-BREZPLAČNI TEČAJ SLOVENŠČINE ZA UKRAJINSKE OTROKE

-E-VSEBINA: Fosili

PREDAVANJE ZA STARŠE

AKCIJA OBDARITEV OTROK OŠ KOZARA S ŠPORTNIMI REKVIZITI

BREZPLAČNI TEČAJ SLOVENŠČINE

OBNOVITVENI TEČAJ SLOVENSKEGA JEZIKA

EKSPERIMENTALNICE Z E-HIŠO

KOLEBNICE ZA VEČ GIBANJA  IN SPROŠČENO POLETJE

Z GIBANJEM SKOZI ŽIVLJENJE – ODRASLI

Z GIBANJEM SKOZI ŽIVLJENJE – OTROCI

PREDSTAVITEV NOVIH VARNIH TOČK

VARNE TOČKE

ZGIBANKA

DELOVNO OPERATIVNA SKUPINA
UPORABNE POVEZAVE


BREZPLAČNI TEČAJ SLOVENŠČINE

Z uvodnim srečanjem se je pričeli brezplačni tečaja slovenščine za otroke in mladino v starosti od 6 do 29 let ter za njihove starše. Tečaj bo potekal ob torkih v prostorih Mladinskega entra.

Ure tečaja so naslednje:

1.skupina od 16:00 do 16:45 (tečajniki iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Severne Makedonije)

2. skupina od 16:50 do 17:35 (tečajniki iz Ukrajine in drugih držav)

3. skupina od 17:40 do 18:25 (tečajniki iz Kosova in Albanije)

GUGALNICA ZA GIBALNO OVIRANE OTROKE »Vsi smo najprej in predvsem otroci«

V Borovem gozdiču v Novi Gorici se je v sklopu obstoječih otroških igral odprla gugalnica za gibalno ovirane otroke. Gugalnica je na pobudo Delovno operativne skupine Nova Gorica Otroku prijazno Unicefovo mesto umeščena v sklop obstoječih igral tako, da je v njem igra omogočena prav vsem otrokom.

Nova Gorica do danes ni imela igrišča, ki bi bilo namenjeno vsem otrokom, pa tudi ne igrala, ki bi bilo namenjeno gibalno oviranim otrokom. Delovno operativni skupini »Nova Gorica – otrokom prijazno Unicefovo mesto« se je zato zdelo pomembno, da bi bilo takšno igralo postavljeno v Novi Gorici, saj bi z njim omogočili, da se vsi otroci igrajo skupaj na istem igrišču. S tem sovpada tudi slogan, ki je zapisan na gugalnici: »vsi smo naprej in predvsem otroci«. 

Na tak način se otroke že od malih nog ne samo skozi vzgojo, ampak tudi skozi igro uči enakosti, strpnosti in povezovanja, je izpostavila predsednica Delovno operativne skupine »Nova Gorica – otrokom prijazno Unicefovo mesto« in mestna svetnica Maja Erjavec ter dodala: »Zdelo se nam je primerno, da bi v eno od obstoječih igrišč v Novi Gorici vključili tudi igralo za gibalno ovirane otroke. Takšnega igrala na obstoječih igriščih, ki so odprta za vse otroke, še ni bilo. Projekt je potreboval veliko pridnih rok in sredstva donatorjev, novogoriških in okoliških podjetij. Kot običajno je pri naših projektih sodeloval Mladinski center, Mestna občina Nova Gorica, njeni oddelki in seveda donatorji – Salonit Anhovo, SENG, HIT, Projekt in Led Luks, ki se jim iskreno zahvaljujemo.«

Odprtja gugalnice se je udeležila tudi vodja marketinga pri Unicefu Slovenija Irena Stamenkovič, ki je povedala: »Mestna občina Nova Gorica je prvo otrokom prijazno Unicefovo mesto v Sloveniji. S ponosom lahko povemo, da že skoraj 20 let z veliko predanostjo in odgovornostjo izvaja projekte in programe po meri otrok. Sprejema odločitve za varnejše, spodbudnejše in otrokom prijaznejše okolje. Še po 20 letih ji pri tem ne zmanjka svežih, domiselnih idej. Iz srca se zahvaljujemo občini, njeni ekipi in lokalnim prebivalcem vseh starosti, da že skoraj 20 let skrbite za otrokom prijaznejše okolje in z zgledom nosite naziv otrokom prijaznega Unicefovega mesta.«

Kot je izpostavil novogoriški župan dr. Klemen Miklavič, je nova gugalnica korak naprej k še bolj otrokom prijaznemu mestu. »Pridobili smo igralo, ki naredi mesto vključujoče tudi za otroke, ki so gibalno ovirani. V mestni občini gledamo dostopnost kot enoten koncept, se pravi dostopnost za vse družbene skupine. Karkoli počnemo, prenavljamo ulico, prenavljamo trg, bazen, nove rekreacijske površine, skrbimo za to, da so prijazne tudi ljudem, ki imajo v življenju neke ovire. Sodelujemo tudi z vsemi invalidskimi organizacijami, ki nam pomagajo pri tem, da nam sporočajo, kje so še ovire oziroma kakšne korake bi bilo treba še narediti, da naredimo mesto prijazno vsem družbenim skupinam.«

Igrala se je še posebej razveselila deklica Sara, ki se je tudi prva zagugala na novi gugalnici. Njena mama je ob tem povedala: »Lepo je, da se tudi gibalno ovirani otroci lahko družijo z vsemi. Tudi oni so otroci, pomembno je, da se družijo s svojimi vrstniki, da niso ločeni.«

________________________

Foto: Mateja Pelikan

BREZPLAČNI TEČAJ SLOVENŠČINE ZA UKRAJINSKE OTROKE

Z uvodnim srečanjem se je pričeli brezplačni tečaja slovenščine za ukrajinske otroke in mladino. Tečaj bo potekal ob torkih ob 15: 30 v prostorih Mladinskega entra.

E-VSEBINA

FOSILI

PREDAVANJE ZA STARŠE:

TOREK, 23. 11. 2021 od 17:00 do 18:30 preko ZOOM povezave

SAMOSTOJNI OTROCI

vodi dr. Janez Sečnik, spec. ZDT

Ljudje smo bitja odnosov. Za razvoj empatične in funkcionalne osebnosti nujno potrebujemo starše, ki se uspejo na nas uglasiti. Otrok je po naravi usmerjen v odnose in poleg hranjenja, spanja… je njegova temeljna potreba tudi po navezanosti na odraslega. Starši, ki se uspemo z otrokom dovolj dobro povezati, ga začutiti in prepoznati njegove potrebe, lahko predstavljamo zanj varen pristan. Občutek varnosti v otroku se rojeva ravno iz varnih odnosov.
Če otroka pri njegovem naravnem biološkem razvoju spremljamo in mu damo na razpolago svoje možgane, omogočimo njegovim možganom optimalno zorenje in posledično zrelejše odzive. Zrelo odzivanje na stisko, odzivanje v stresnih situacijah, prepoznavanje lastnih čutenj in suverenejše vstopanje v odnose pa je odraz odraslosti.
Otroka torej ne porinemo v odraslost, ga ne potiskamo v osamo, da bi dosegel samostojnost in ga ne izoliramo od sebe, saj v izolaciji in izgubi stika s starši njegov razvoj le krnimo. Otroka se pospremi v odraslost. Bolj ko bomo otroka začutili in ga ovrednotili, bolj ko se bomo nanj uglasili, bolj bo otrok prepoznal kdo sploh je in pridobival na resnični suverenosti.

AKCIJA OBDARITEV OTROK OŠ KOZARA S ŠPORTNIMI REKVIZITI

Otrokom OŠ Kozara smo v okviru projekta »Nova Gorica otroku prijazno UNICEF-ovo mesto«v dar predali nove športne rekvizite, ki jih bodo uporabljali pri urah športne vzgoje. Finančno nam je pri obdaritvi pomagalo podjetje GEN-I. V zahvalo za donacijo so pripravili prisrčen športno-kulturni program in z njim navdušili tako sošolce kot goste, med njimi novogoriškega župana dr. Klemna Miklaviča ter Dr. Dejana Paravana, direktorja Strateškega inoviranja v podjetju GEN-I. Pobudo za donacijo in nakup športnih rekvizitov za šolo za otroke s posebnimi potrebami je podala ravno županova Delovno operativna skupina »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto«. S tem skupina nadaljuje akcijo obdaritev z namenom ozaveščanja in spodbujanje športnih aktivnosti med osnovnošolci. občini.

BREZPLAČNI TEČAJ SLOVENŠČINE

Z uvodnim srečanjem se je pričeli brezplačni tečaja slovenščine za otroke in mladino v starosti od 6 do 29 let ter za njihove starše. Tečaj bo potekal ob ponedeljkih v prostorih Mladinskega entra.

Ure tečaja so naslednje:

1. skupina od 15:30 do 16:15

2. skupina od 16:20 do 17:05

3. skupina od 17:10 do 17:55

OBNOVITVENI TEČAJ SLOVENSKEGA JEZIKA

V okviru delovno operativne skupine ”Nova Gorica otrokom prijaznu Unicefovo mesto“ organiziramo intenziven obnovitveni tečaj slovenskega jezika za tečajnike, ki so v lanskem šolskem letu obiskovali tečaj.

EKSPERIMENTLNICE Z E-HIŠO

E-hiša je v okviru delovno operativne skupine »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« predšolskim otrokom vrtca Dornberk in Prvačina pripravila Eksperimentalnice. Otroci so si ogledali nekaj demonstracijskih poskusov ter na delavnici ustvarili Lačno žabo. Tovrstne Eksperimentalnice bodo v okviru projekta na voljo za vse predšolske otroke v MONG.

KOLEBNICE ZA VEČ GIBANJA IN SPROŠČENO POLETJE

Na današnjem srečanju ravnateljev osnovnih šol in glasbene šole v novogoriški mestni občini ob zaključku šolskega leta sta svetnica in predsednica županove Delovno operativne skupine za projekt »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« Maja Erjavec ter podpredsednica operativne skupine Tanja Podgornik ravnateljem predali kolebnice za obdaritev otrok od 1. do 4. razreda osnovnih šol v mestni občini. Operativna skupina je v letošnji plan dela namreč umestila tudi izvajanje aktivnosti, ki otroke ozaveščajo o pomenu športnih aktivnosti in zdravega življenjskega sloga ter gibanja na svežem zraku. Otroci bodo na zadnji šolski dan poleg kolebnice prejeli vadbeni kartonček, na katerem so narisane in na kratko opisane preproste vaje, ki jih lahko otroci izvajajo doma, ter posvetilo župana. Akcija je bila uspešno izpeljana s pomočjo donatorjev, podjetij Arctur d.o.o., Kolektor Koling d.o.o. in Soške elektrarne Nova Gorica d.o.o.

Več na povezavi: https://www.nova-gorica.si/v-srediscu/2021062311342615/kolebnice_za_vec_gibanja_in_sprosceno_poletje/

Z GIBANJEM SKOZI ŽIVLJENJE – ODRASLI

Mestna občina Nova Gorica z delovno operativno skupino »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« ter Mladinski center Nova Gorica smo v  sklopu iniciative »V znanju in povezovanje je moč« v mesecu novembru organizirali brezplačno spletno delavnico “Z gibanjem skozi življenje” namenjeno odraslim. Vodil jo je Sebastjan Budihna, mag. kineziologije. Na delavnici smo spoznali pomen telesne aktivnosti v odrasli dobi, odgovorili na vprašanje ali je visoko intenzivna telesna dejavnost res boljša od nizko intenzivne telesne dejavnosti, ter predstavili osnovne metode za razvoj gibalnih sposobnosti.

Na povezavi najdete predstavitev: https://www.mc-novagorica.si/wp-content/uploads/2020/11/Z-GIBANJEM-SKOZI-ŽIVLJENJE-DELAVNICA-ZA-ODRASLE.pdf

Video z vajami za odrasle pa si lahko ogledate na našem FB profilu https://fb.watch/2gjH1-nlWT/

Z GIBANJEM SKOZI ŽIVLJENJE – OTROCI

Mestna občina Nova Gorica z delovno operativno skupino »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« ter Mladinski center Nova Gorica smo v  sklopu iniciative »V znanju in povezovanje je moč« v mesecu novembru organizirali še eno brezplačno spletno delavnico “Z gibanjem skozi življenje” tokrat namenjeno otrokom. Vodil jo je Sebastjan Budihna, mag. kineziologije. Na delavnici smo spoznali pomen telesne aktivnosti v otroški dobi, govorili o tem katera dejavnost je najbolj primerna za določeno starost, ter predstavili osnovne metode za razvoj gibalnih sposobnosti.

Na povezavi najdete predstavitev: https://www.mc-novagorica.si/wp-content/uploads/2020/11/Z-gibanjem-skozi-življenje-otroci.pdf

Video z vajami za otroke pa si lahko ogledate na našem FB profilu https://fb.watch/2glOyRyTRV/

PREDSTAVITEV NOVIH VARNIH TOČK

Dvanajstim že obstoječim varnim točkam smo v novogoriški mestni občini dodali 12 novih, med njimi 4 mobilne na Nomagovih mestnih avtobusih. Varne točke so posebej označeni javni prostori, namenjeni otrokom in mladostnikom, kamor se lahko zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Obstoječim Varnim točkam, ki že vrsto let delujejo v Novi Gorici, so se pridružile zlasti Varne točke v drugih krajevnih skupnostih, saj so otroci v podeželskih predelih mestne občine izrazili željo, da bi tudi oni dobili tovrstne točke. Delovno operativna skupina »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« je s pomočjo Mladinskega centra Nova Gorica z letošnjim šolskim letom pripravila novo zgibanko z aktualnimi 24-imi Varnimi točkami, v katerih otroci najdejo vse potrebne informacije. V okviru projekta so bila v začetku septembra izvedena izobraževanja, na katerih so osebe v posameznih varnih točkah ustrezno usposobili za sprejem in pomoč otroku v stiski. Nova Gorica  je kot prvo mesto v Sloveniji že leta 2002 dobila naziv »Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto«. Mobilne Varne točke so 4 avtobusi podjetja Nomago, ki vozijo na relaciji Nova Gorica – Šempeter pri Gorici. Avtobusi so prepoznani po tem, da imajo nalepko Varna točka. Za večjo prepoznavnost je eden od teh avtobusov v celoti polepljen z grafično podobo UNICEF-a in Varnih točk. Več o današnji novinarski konferenci najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Mestne občine Nova Gorica: .

VARNE TOČKE

Varne točke so posebej označeni javni prostori, namenjeni otrokom in mladostnikom, kamor se lahko zatečejo po pomoč, če se znajdejo v kakršni koli stiski; če so se izgubili, jim grozijo sovrstniki, ne morejo priti domov oziroma bi želeli priti v stik s starši, ali so bili priče kaznivemu dejanju idr. Varne točke so lahko mladinski center, policija, lekarna, knjižnica, zavarovalnica, banka, cvetličarna, trgovina, frizerski salon… v katerih delajo otrokom prijazni ljudje. Ti so posebej usposobljeni, da otrokom lahko ponudijo ustrezno takojšno zaščito, jim svetujejo ali zagotovijo osnovne informacije in pomoč. Varna točka ima prostor (stol), kjer se otrok lahko usede in počaka, če je osebje zasedeno. Na vhodnih vratih je nalepka,  ki označuje Varno točko.

V Mestni občini Nova Gorica so aktivne naslednje varne točke:

 • MLADINSKI CENTER NOVA GORICA, Bazoviška ul. 4, Nova Gorica
 • EKSCENTER, Delpinova ul. 20, Nova Gorica
 • HIT, POSLOVNA STAVBA, Delpinova ul. 7A, Nova Gorica
 • HIT – HOTEL SABOTIN, Cesta IX. korpusa 35, 5250 Solkan
 • CENTER ZA SOCIALNO DELO SEVERNA PRIMORSKA, ENOTA NOVA GORICA, Delpinova ul. 18b, Nova Gorica
 • MESTNA OBČINA NOVA GORICA (RECEPCIJA), Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica
 • RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, OBMOČNO ZDRUŽENJE NOVA GORICA, Ul. Tolminskih puntarjev 4, Nova Gorica
 • OTROK OTROKU, HUMANITARNO DRUŠTVO KID, Ul, Gradnikove brigade 9, Nova Gorica
 • KRIZNI CENTER ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE 10-KA, Marušičeva ul. 5, Nova Gorica,
 • CENTRALNI VRTEC NOVA GORICA, Trubarjeva ul. 5, Nova Gorica,
 • OSNOVNA ŠOLA SOLKAN, Šolska ul. 25, 5250 Solkan,
 • AVTOBUSNA POSTAJA NOVA GORICA, Kidričeva ul. 22, Nova Gorica
 • GENERALI ZAVAROVALNNICA D.D., POSLOVALNICA NOVA GORICA, Erjavčeva ul. 19, Nova Gorica,
 • LIDL, Šempeterska cesta 1, Rožna dolina (Nova Gorica),
 • HOFER NOVA GORICA, Cesta 25. Junija 1/l, Kromberk (Nova Gorica),
 • DOM UPOKOJENCEV GRADIŠČE, Gradišče nad Prvačino 4, Dornberk,
 • TEOFIL, Prvačina 48, Prvačina,
 • LOVETERINA, Prvačina 48, Prvačina,
 • FAMA MARKET ZAN, Šempas 10, Šempas,
 • MLINOTEST TRGOVINA, Trnovo 37, Trnovo.

Kot mobilne varne točke bodo delovali tudi 4 avtobusi podjetja Nomago, ki vozijo na relaciji Nova Gorica – Šempeter pri Gorici.  Eden od avtobusov je polepljen z grafično podobo varnih točk, ostali pa nosijo nalepko Varna točka.

Za vse predstavnike varnih točk smo v septembru 2020 organizirali izobraževanje.

ZGIBANKA

UPORABNE POVEZAVE

varnetocke.si