Nova Gorica otrokom prijazno Unicefovo mesto


Koordinator:
Mladinski center Nova Gorica
GSM: 040 234 423

AKTUALNO
BREZPLAČNA VADBA ZA KRONIČNO BOLNE OTROKE
BREZPLAČNA VADBA ZA OTROKE IZ KS BRANIK
PREDSTAVITEV NOVIH VARNIH TOČK
BREZPLAČNI TEČAJ SLOVENŠČINE
VARNE TOČKE
ZGIBANKA

DELOVNO OPERATIVNA SKUPINA
UPORABNE POVEZAVE


AKTUALNO

BREZPLAČNA VADBA ZA KRONIČNO BOLNE OTROKE

Delovno operativna skupina »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« se je na podlagi izraženih potreb odločila, da bo v okviru projekta omogočila izvajanje brezplačne rekreacije za kronično bolne otroke od 5. do 9. razreda osnovne šole. Brezplačna vadba bo potekala v dveh skupinah, in sicer ob torkih ali ob četrtkih med 16:30 in 17:30 v Športni dvorani Partizan v Novi Gorici, s pričetkom v oktobru. Program vadbe bo obsegal prvine osnovne motorike, gimnastike, atletske abecede in osnove igre z žogo. Na vas se obračamo s prošnjo, da o rekreaciji obvestite svoje učence. Starši lahko prijavijo svojega otroka na vadbo na podlagi potrdila, ki jim ga izda otrokov osebni zdravnik. Prijave zbiramo do zapolnitve mest, do 12.10.2020 na mail: romina.kersevan@mc-novagorica.si oziroma na 040/234-423. 

*Vadba je organizirana v sodelovanju z Javnim zavodom za šport Nova Gorica

BREZPLAČNA VADBA ZA OTROKE IZ KS BRANIK

Delovno operativna skupina »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« bo v okviru projekta omogočila izvajanje rekreacije za osnovnošolske otroke iz Krajevne skupnosti Branik. Brezplačna vadba bo potekala enkrat tedensko, ob četrtkih od 17:15 do 18:15, v športni dvorani OŠ Branik s pričetkom 15. oktobra. Program vadbe bo obsegal prvine osnovne motorike, gimnastike, atletske abecede in osnove igre z žogo. Prijave zbiramo do zapolnitve mest, do 12.10.2020 na mail: romina.kersevan@mc-novagorica.si oziroma na 040/234-423.

*Vadba je organizirana v sodelovanju z Javnim zavodom za šport Nova Gorica

PREDSTAVITEV NOVIH VARNIH TOČK

Dvanajstim že obstoječim varnim točkam smo v novogoriški mestni občini dodali 12 novih, med njimi 4 mobilne na Nomagovih mestnih avtobusih. Varne točke so posebej označeni javni prostori, namenjeni otrokom in mladostnikom, kamor se lahko zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Obstoječim Varnim točkam, ki že vrsto let delujejo v Novi Gorici, so se pridružile zlasti Varne točke v drugih krajevnih skupnostih, saj so otroci v podeželskih predelih mestne občine izrazili željo, da bi tudi oni dobili tovrstne točke. Delovno operativna skupina »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« je s pomočjo Mladinskega centra Nova Gorica z letošnjim šolskim letom pripravila novo zgibanko z aktualnimi 24-imi Varnimi točkami, v katerih otroci najdejo vse potrebne informacije. V okviru projekta so bila v začetku septembra izvedena izobraževanja, na katerih so osebe v posameznih varnih točkah ustrezno usposobili za sprejem in pomoč otroku v stiski. Nova Gorica  je kot prvo mesto v Sloveniji že leta 2002 dobila naziv »Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto«. Mobilne Varne točke so 4 avtobusi podjetja Nomago, ki vozijo na relaciji Nova Gorica – Šempeter pri Gorici. Avtobusi so prepoznani po tem, da imajo nalepko Varna točka. Za večjo prepoznavnost je eden od teh avtobusov v celoti polepljen z grafično podobo UNICEF-a in Varnih točk. Več o današnji novinarski konferenci najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Mestne občine Nova Gorica: https://bit.ly/32LCheC.

BREZPLAČNI TEČAJ SLOVENŠČINE

Mladinski center Nova Gorica v okviru projekta »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« tudi v šolskem letu 2020/2021 organiziral brezplačni tečaj slovenščine za otroke in mladino v starosti od 6 do 29 let ter njihove starše. Tečaj bo potekal enkrat tedensko na Mladinskem centru Nova Gorica. Tečajniki bodo razdeljeni v dve skupini glede na narodnost. Prijave zbiramo do 30. 9. 2020. Uvodni sestanek za udeležence in njihove starše bo v ponedeljek, 5.10.2020, ob 16:00, v prostorih Mladinskega centra Nova Gorica, Bazoviška 4, Nova Gorica (pod tribunami stadiona).Za vse dodatne informacije in prijave smo dosegljivi na tel.: 05/333 40 20 ali 040 234 423 ter na elektronski naslov: romina.kersevan@mc-novagorica.si.

VARNE TOČKE

Varne točke so posebej označeni javni prostori, namenjeni otrokom in mladostnikom, kamor se lahko zatečejo po pomoč, če se znajdejo v kakršni koli stiski; če so se izgubili, jim grozijo sovrstniki, ne morejo priti domov oziroma bi želeli priti v stik s starši, ali so bili priče kaznivemu dejanju idr. Varne točke so lahko mladinski center, policija, lekarna, knjižnica, zavarovalnica, banka, cvetličarna, trgovina, frizerski salon… v katerih delajo otrokom prijazni ljudje. Ti so posebej usposobljeni, da otrokom lahko ponudijo ustrezno takojšno zaščito, jim svetujejo ali zagotovijo osnovne informacije in pomoč. Varna točka ima prostor (stol), kjer se otrok lahko usede in počaka, če je osebje zasedeno. Na vhodnih vratih je nalepka,  ki označuje Varno točko.

V Mestni občini Nova Gorica so aktivne naslednje varne točke:

 • MLADINSKI CENTER NOVA GORICA, Bazoviška ul. 4, Nova Gorica
 • EKSCENTER, Delpinova ul. 20, Nova Gorica
 • HIT, POSLOVNA STAVBA, Delpinova ul. 7A, Nova Gorica
 • HIT – HOTEL SABOTIN, Cesta IX. korpusa 35, 5250 Solkan
 • CENTER ZA SOCIALNO DELO SEVERNA PRIMORSKA, ENOTA NOVA GORICA, Delpinova ul. 18b, Nova Gorica
 • MESTNA OBČINA NOVA GORICA (RECEPCIJA), Trg Edvarda Kardelja 1, Nova Gorica
 • RDEČI KRIŽ SLOVENIJE, OBMOČNO ZDRUŽENJE NOVA GORICA, Ul. Tolminskih puntarjev 4, Nova Gorica
 • OTROK OTROKU, HUMANITARNO DRUŠTVO KID, Ul, Gradnikove brigade 9, Nova Gorica
 • KRIZNI CENTER ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE 10-KA, Marušičeva ul. 5, Nova Gorica,
 • CENTRALNI VRTEC NOVA GORICA, Trubarjeva ul. 5, Nova Gorica,
 • OSNOVNA ŠOLA SOLKAN, Šolska ul. 25, 5250 Solkan,
 • AVTOBUSNA POSTAJA NOVA GORICA, Kidričeva ul. 22, Nova Gorica
 • GENERALI ZAVAROVALNNICA D.D., POSLOVALNICA NOVA GORICA, Erjavčeva ul. 19, Nova Gorica,
 • LIDL, Šempeterska cesta 1, Rožna dolina (Nova Gorica),
 • HOFER NOVA GORICA, Cesta 25. Junija 1/l, Kromberk (Nova Gorica),
 • DOM UPOKOJENCEV GRADIŠČE, Gradišče nad Prvačino 4, Dornberk,
 • TEOFIL, Prvačina 48, Prvačina,
 • LOVETERINA, Prvačina 48, Prvačina,
 • FAMA MARKET ZAN, Šempas 10, Šempas,
 • MLINOTEST TRGOVINA, Trnovo 37, Trnovo.

Kot mobilne varne točke bodo delovali tudi 4 avtobusi podjetja Nomago, ki vozijo na relaciji Nova Gorica – Šempeter pri Gorici.  Eden od avtobusov bo polepljen z grafično podobo varnih točk, ostali pa bodo nosili nalepko Varna točka.

Za vse predstavnike varnih točk smo v septembru organizirali izobraževanje.

ZGIBANKA

DELOVNO OPERATIVNA SKUPINA

Delovno operativno skupino »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« sestavljajo članice:

 • Maja Erjavec, predsednica,
 • Eva Brecelj,
 • Tanja Podgornik,
 • Lilijana Krsmanović,
 • Ana Raganzini,
 • Martina Golob Klančič,
 • Alja Skele

Koordinator projekta »Nova Gorica otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto« je Mladinski center Nova Gorica.

Kontakt: info@mc-novagorica.si, 05/333-40-20, 040/234-423

UPORABNE POVEZAVE

varnetocke.si