Poletni tabor MC za mlade


Tudi letos smo v Mladinskem centru Nova Gorica s pomočjo sredstev, ki jih sofinancira Evropska Unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020 skupaj še s tremi partnerji ter pod strokovnim mentorstvom Študijsko raziskovalnega centra za družino od 11.7. do 17.7. 2022 izvedli pilotski poletni tabor namenjen mladim, ki obiskujejo 8. in 9. razred osnovne šole, ter 1. in 2. letnik srednje šole in so stari od 14 do 17 let.

Rdeča nit tabora je povezovanje – tako mladih med seboj, kot z mentorji in partnerji ter prelepo naravo, ki nas obdaja v Čepovanu in bližji okolici. Ne smemo pa seveda pozabiti tudi na povezovanje vseh partnerjev v novo, inovativno storitev, ki dviga konkurenčnost, izboljšuje kakovost življenja prebivalcev na območju LAS (lokalne akcijske skupine) ter spodbuja trajnostno upravljanje z okoljem na tem področju.

Namen tabora je graditi pozitivno samopodobo, osvoboditi se sramežljivosti, ki je velikokrat povezana s strahom pred neodobravanjem okolice, spodbuditi samo sprejemanje in sprejemanje drugih, okrepiti povezovalne socialne veščine (prijateljstvo, sočutje, ljubezen), krepiti pozitivnost ter prepoznati svoje potenciale in kvalitete.

Tabor je namenjen mladim, ki prebivajo na območju LAS (lokalno akcijske skupine), natančneje v Mestni občini Nova Gorica, občini Šempeter-Vrtojba, občini Miren-Kostanjevica, občini Renče-Vogrsko in občini Brda.

Poleg Mladinskega Centa Nova Gorica v projektu sodelujejo tudi g. Tomaž Šavle, lastnik bližnje kmetije s katerim Mladinski center sodeluje in ki smo jo prav tako obiskali v času bivanja v Čepovanu. Mladim je predstavil živali in stroje na kmetiji, pripravil zanimiv kviz o običajih in strojih, ki so se uporabljali nekoč, ter jim odgovoril na vsa vprašanja vezana na področje kmetijstva, živinoreje in poljedelstva ter ohranjanja in skrbi za naravo. Letos smo v sklopu dneva na kmetiji obiskali tudi Čebelarstvo Marjan Mrak, kjer smo si ogledali čebelnjak, izvedeli več o čebelah, ter se posladkali z medom.

Z go. Špelo Šinkovec in njenimi konji na Ranču Špela so mladi preživeli cel dan ter spoznavali njihovo naravo, potrebe in zanimivosti povezane z njimi. Naučili so se oskrbeti konja in preizkusili v jahanju teh čudovitih terapevtskih bitij. Zabavali se se z raznimi igrami »ulovi kozo«, metanje podkev, ter jahanje soda. Obiskali smo tudi bližnji zasebni etnološki muzej Bilo je nekoč v lasti g. Petra Božiča, kjer smo si ogledali staro kmečko orodje ter druge izdelke in predmete, ki so jih uporabljali v 19. in 20. stoletju.

Društvo rod soških mejašev je pripravil različne aktivnosti na temo pomena narave in ohranjanje le-te. Podali smo se na orientacijski pohod in spoznavali rastline, ki rastejo na Trnovsko-Banjški planoti, ter si sami izdelali skutin namaz z nabranimi zelišči, prikazali so nam kako postaviti taborniški ogenj, naučili postaviti bivake v katerih smo tudi prespali, pripraviti večerjo ob tabornem ognju, ter različne družabne igre, ki so nam popestrile večer pod zvezdnatim nebom.

Ker so odzivi otrok, ki so obiskali tabora zelo pozitivni, si resnično želimo, da bi projekt pognal korenine, saj tovrstnega tabora na območju LAS do sedaj še ni bilo. To je namreč enkratna priložnost za vse udeležence v projektu, saj povezujemo javni, zasebni in ekonomski sektor v novo obliko storitve na področju lokalnega razvoja, s katerim uresničujemo tudi cilj spodbuditi medgeneracijsko sodelovanje na ravni zagotavljanja kakovostnega preživljanja prostega časa mladih na območju LAS.

Se vidimo julija 2023!