Kultura in umetnost


ART OF NATURE 2017

|

ART OF NATURE 2017

V naši počitniški hiši Čepovanka od 28. avgusta do 1. septembra 2017 organiziramo že 4. mednarodno umetniško kolonijo za mlade  »Art of Nature« z mednarodno udeležbo.  Kolonijo  vodi priznani akademska slikarka Maša Gala.

Our Hostel Čepovanka in Čepovan from 28th of Avgust to 1st of September 2017, hosts the forth international art colony for young people “Art of Nature” with international participation under the guidance of renowned academic painter Maša Gala.

Mladi umetniki, ki sodelujejo na koloniji so/ The young artists participating in the colony are:

Jagoda Wozny POLSKA/PL

Daria Cieslinska POLJSKA/PL

Snezhana Davidkova MAKEDONIJA/MK

Aleksandar Tanchovski MAKEDONIJA/MK

Mia Kešelj SRBIJA/SRB

Ana Legčević HRVAŠKA/CRO

Lucija Zucchiati SLOVENIJA/SLO

Jure Sulič SLOVENIJA/SLO

Marisa Kukanja SLOVENIJA/SLO

Jernej Volk SLOVENIJA/SLO

Maruša Štibelj SLOVENIJA/SLO

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI NOVA GORICA 2017

|

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI NOVA GORICA 2017
Postanek v senčki sredi mesta, 12. junij – 22. junij

Lokacija: Borov gozdiček

Brezplačno branje, listanje, uživanje v senčki sredi mesta.

Gozdiček sredi mesta, na njem posejane blazine in stolčki ter vabljiva senca izpod krošenj vas tudi letos vabijo k listanju in branju številnih knjig. Knjižnico pod krošnjami bo spremljal pester spremljevalni program. Pridružite se nam in se sprostite s kakšno od številnih bralnih zabav!

Čas za listanje:
vsak dan, od 10h-20h

Novost: kotiček z literaturo o Novi Gorici (70 let Nove Gorice)

Program po dnevih:

PON, 12. junij (11h) / Srečanje z novinarji in otvoritev knjižnice

TOR, 13. junij (10h) / Evropske pravljice: Europe Direct Goriška
Branje evropskih pravljic in predstavitev držav EU, iz katerih pravljice prihajajo. Otroci bodo s pomočjo pravljic in pravljičnih junakov spoznali države EU, njihove značilnosti, kulturne posebnosti in jezik. Po branju sledi ustvarjalna delavnica na temo prebrane pravljice. Delavnica je namenjena vrtčevskim in osnovnošolskih otrokom razredne stopnje.

TOR, 13. junij (18h) / Na obisku: Svetlana Slapšak-pogovorni večer
Svetlana Slapšak je avtorica številnih del s področja antropologije, lingvistike, klasičnih študij, študij spola, balkanologije in komparativistike. Objavila je več kot 50 knjig, preko 400 znanstvenih študij in preko 1000 esejev. Prevedla je ogromno del iz latinščine, stare in nove grščine, francoščine in angleščine. K nam prihaja predstaviti svojo novo knjigo Antični miti.

SRE, 14. junij (10h) /Prikaz naravoslovnih poskusov z e-Hišo, novogoriško hišo poskusov
Obisk novogoriških vrtčevskih otrok.

ČET, 15. junij (10h) / Prikaz naravoslovnih poskusov z e-Hišo, novogoriško hišo poskusov
Obisk učencev novogoriških osnovnih šol.

ČET, 15. junij (19h)/ Miha Blažič N’Toko – pogovorni večer
Je posameznikov uspeh odvisen zgolj od velikosti njegovih ambicij in delovne vneme? Smo Slovenci zahojen narod, ki je že po naravi obsojen na vaške prakse in podrejanje velikim? So spletna družabna omrežja postala privilegirani teren družbenega aktivizma? O vsem tem na pogovoru z Mihom Blažičem N’Tokom, reperjem, glasbenikom, kolumnistom in aktivistom, ki bo predstavil svoj knjižni prvenec Samoumevni svet.

PET, 16. junij (10h) / Glasno branje pred Domom upokojencev Nova Gorica
Glasno branje in pogovor s prebivalci doma.

NED, 18. junij (10h) / Na obisku: Eva Kljun z improvizirano predstavo Kako nastane zgodba?
Improvizirana predstava pod vodstvom Eve Kljun nastaja v trenutku in je unikaten projekt. Otroci na ustvarjalni delavnici o pravljicah najprej z domišljijo, smehom in igrivostjo izdelajo in ustvarijo lutke, katerim Eva kasneje vdahne življenje in pričara edinstveno otroško predstavo Kako nastane zgodba?.

ČET, 22. junij (19h) / Na obisku: Tadej Golob-pogovorni večer
Tadej Golob (1967) je eden najbolj samosvojih slovenskih pisateljev s tematsko raznolikim naborom del. Med pisci se je pojavil s knjigo Z Everesta (2000), nadaljeval z več biografijami, z romanoma za mladino Zlati zob (2011) in Kam je izginila Brina? (2013) ter z romanoma za odrasle Svinjske nogice, za katerega je leta 2010 prejel kresnika, in Ali boma ye! (Goga, 2013). Jezero, ki je pri založbi Goga izšlo ob koncu leta 2016, je njegova prva kriminalka, ki ji je kmalu po izidu pripadel kultni status žanrskega romana v domači književni krajini. Upamo lahko, da je to znanilec uspešne bere kriminalnih romanov in nam za branje tovrstne literature ne bo več treba posegati po tujih, pretežno skandinavskih avtorjih. Pristna in ravno prav zapletena zgodba, večplastnost likov, bralki in bralcu poznano okolje, izvirni, vse prej kot šablonski dialogi protagonistov … Vse to Golob, upoštevajoč recepturo za pisanje kriminalnega žanra, spretno zgnete v prvovrstno literarno besedilo.
ČET, 22. junij (20:30) / Trio Slučaj, jazz zaključeni večer
Urban Kušar , Francesco Ivone, Matjaž Bajc