Kultura in umetnost


RAZSTAVA - ART OF NATURE 2023

|

Vabljeni na uradno odprtje razstave umetniških del, objektov in grafitov, ki bodo nastali v času umetniške rezidence za mlade ART OF NATURE 2023 v Čepovanu. Letos obeležujemo 10. obletnico!  Odprtje bo v sredo, 30. avgusta 2023 ob 19h v Rusjanovem krilu (nekdanja Alpina) v Xcentru.
Izbrani umetniki mlajše generacije in študentje likovnih smeri iz Poljske, Hrvaške, Italije in Slovenije sodelujejo na letošnji mednarodni umetniški rezidenci pod strokovnim mentorstvom akademske slikarke Maše Gala in umetnice in fotografinje Mare Fella. Razstava bo na ogled do 19.9.2023.

KNIŽNICA POD KROŠNJAMI 2023

|

DOGODKI V NOVI GORICI

Lokacija: Borov gozdiček

Brezplačno branje, listanje, uživanje v senčki sredi mesta.

Na letošnji Knjižnici pod krošnjami v Novi Gorici bomo eno knjižno polico namenili izključno Edvardu Ravnikarju. Na polici bodo njegove knjige in knjige o njegovem delu.

Čas za listanje:

vsak dan, od 10h-20h

Bralno krošnjo v Novi Gorici organizira Mladinski center Nova Gorica pod pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica.

PET, 9. junij (11:00)/Srečanje z novinarji in otvoritev knjižnice

PET, 9.junij (10:00-13:00)/Na obisku: Center arhitekture Slovenije; Arhitekturna delavnica: Rdeče niti hiše

Obisk otrok druge triade osnovnih šol.

 NED, 11. junij (10:30)/Pravljična joga za otroke

Program je primeren za otroke od 4.-10. leta.

 PON, 12. junij (10h)/Na obisku: e-hiša, hiša poskusov; Obisk otrok prve triade osnovnih šol.

Prikaz naravoslovnih poskusov.

TOR, 13. junij (10h)/Na obisku: e-hiša, hiša poskusov; Obisk novogoriških vrtčevskih otrok.

Prikaz naravoslovnih poskusov.

TOR, 13.junij (19h)/Na obisku: Christian Gostečnik; predstavitev knjige Prvih 1000 dni

Prof. dr. Christian Gostečnik, OFM je redni profesor za zakonsko in družinsko terapijo ter psihologijo religije in pastoralno psihologijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Poleg številnih knjig, znanstvenih člankov, mnogih raziskav ter sodelovanj na simpozijih in kongresih doma in v tujini, je razvil inovativni psihoterapevtski pristop imenovan RELACIJSKA DRUŽINSKA TERAPIJA. Je ustanovitelj in direktor psihoterapevtskega centra – Frančiškanski družinski inštitut.

V prvih tisoč dneh, natančneje, vse od spočetja, prek 270 dni nosečnosti in do konca drugega leta otrokove starosti se izoblikujejo otrokovi možgani, in sicer na osnovi odnosa s starši. Zato je tudi družinsko okolje, v katero je otrok rojen, ključno za razvoj sicer zelo ranljivih ter izjemno susceptibilnih in sugestibilnih otrokovih možganskih struktur, ki dozorijo ravno v tem najpomembnejšem obdobju otrokovega razvoja. Z avtorjem se bo pogovarjala Kristina Furlam.

SRE, 14. junij (10:30)/Na obisku: Dom upokojencev Nova Gorica, Hiša dobre volje in učenci POŠ Bilje (OŠ Miren)

Medgeneracijsko literarno prepletanje.

SRE, 14. junij (19h)/Na obisku: Uroš Perko; predstavitev knjige Duševne motnje v športu

Dr. Uroš Perko je končal športno gimnazijo in se nato posvetil športnemu plezanju. Dosegal je odmevne rezultate in bil v skalnem plezanju eden izmed vodilnih športnih plezalcev v Sloveniji. Leta 2021 je doktoriral na Fakulteti za vede o zdravju na temo duševnih motenj v športu. Je tudi specializant geštalt psihoterapije. Kot terapevt redno deluje z zasvojenimi v Don Pierinovih komunah (Skupnost Srečanje). Je avtor večih strokovnih in znanstvenih člankov na temo duševnega zdravja športnikov in različnih zasvojenosti.

O svojem delu bo spregovoril s športnim novinarjem Markom Lazarjem.

ČET, 15. junij (19h)/Na obisku: Arietta, predstavitev knige Goreča Duša

Arietta je mlada pisateljica in mikrobiologinja. Pogumna in odločna je prerasla svoje okolje. Po zaslugi dobrega poznavanja psihologije je napisala roman Goreča duša in tako uresničila svoje najstniške sanje.

Roman Goreča duša je psihološko ljubezenski roman s primesmi kriminalke in prav tako družbeno kritični roman. Spremljamo zgodbo mlade ženske in njeno trnjavo življenjsko pot.

Z avtorico se pogovarjata gimnazijki Gimnazije Nova Gorica Hela in Hana.

PET, 16. junij (19:00)/Na obisku: Rok Škrlep, Stand-up nastop Recept za srečo

Si srečen? Edino vprašanje, o katerem bi se zares morali pogovarjati, je tokrat preneseno na oder. Vprašanje, ki je delalo mnogo preglavic Aristotelu in ostalim največjim filozofom, bo poskušal razvozlati diplomiranec filofaksa.

Glasbena monokomedija se loteva sreče in srečnosti na kar se da humoren, pa vseeno analitičen način. Skozi pesmi, osebne izkušnje in observacijski pogled skuša priti do sestavin, ki so potrebne za srečo.Pa mu bo na uspelo? Preverite in pridite na najbolj posrečeno monokomedijo pri nas.

Rok Škrlep je komik, ki je kljub svoji mladosti na stand up odrih prisoten že celo desetletje in ravno deseto obletnico nastopanja obeležuje s svojo drugo avtorsko monokomedijo. Po odlično sprejeti potopisni predstavi “Svetovne fore” se na slovenske odre vrača še bolj osebno, izpovedno in predvsem iskreno. Predstava je še en dokaz več, da tudi voditelj Malih sivih celic nima odgovorov na vsa vprašanja.

 

RAZSTAVA - ART OF NATURE 2022

|

Vabljeni na ogled razstave likovnih del mladih umetnikov, ki so nastala na Mednarodni umetniški rezidenci ART OF NATURE 2022 v Čepovanu. Na letošnji mednarodni likovni rezidenci, pod strokovnim mentorstvom akademske slikarke Maše Gala in kustosinje Done Pratneker, sodelujejo izbrani umetniki mlajše generacije in študenti likovnih smeri iz Poljske, Češke, Madžarske in Slovenije. Na dogodku smo predstavili novonastalo umetniško produkcijo, sodelujoče tuje in domače mlade umetnike ter koncept mednarodne likovne rezidence ART OF NATURE, ki že deveto leto zapored prepleta umetnost, naravo in mlade. S tem projektom smo uspeli povezati že več kot 100 umetnikov iz tujine in Slovenije! Na odprtju so bili prisotni tudi časni gostje  namestnik veleposlanika Republike Poljske v Sloveniji, g. Łukasz Paprotny, častni Konzul Republike Poljske v Sloveniji g. Nedjan Brataševec, namestnik veleposlanika Češke republike v Sloveniji, g. Jan Beneš in podžupanja Mestne občine Nova Gorica, gospa Damjana Pavlica.

Umetniška rezidenca ART OF NATURE:
Mladinski center Nova Gorica že 9. leto zapored v objemu neokrnjene čepovanske narave organizira mednarodno umetniško rezidenco za mlade ART OF NATURE. V vseh teh letih se je rezidence udeležilo več kot 100 mladih iz Slovenije, Kitajske, Hrvaške, Nemčije, Južne Koreje, Japonske, Poljske, Makedonije, Srbije, Avstrije, Združenega kraljestva, Italije, Češke, Slovaške, Rusije, Srbije in Nizozemske. Izredno ponosni smo na odlično povezovanje z likovnimi akademijami in kulturnimi institucijami iz tujine. Mlade umetnike in študente likovnih smeri izbira žirija, mentorstvo pa poteka pod vodstvom slovenskih akademskih slikarjev, kustosov in vabljenih tujih profesorjev.

ART OF NATURE 2022

|

Mladinski center Nova Gorica že 9. leto zapored organizira mednarodno umetniško rezidenco za mlade Art of Nature, ki bo potekala med 29. avgustom in 2. septembrom  v objemu neokrnjene čepovanske narave. V vseh teh letih se je rezidence udeležilo več kot 100 mladih iz Slovenije, Kitajske, Hrvaške, Nemčije, Južne Koreje, Japonske, Poljske, Makedonije, Srbije, Avstrije, Združenega kraljestva, Italije, Češke, Slovaške, Rusije, Srbij in Nizozemske. Letos se bodo projekta udeležili mladi umetniki iz Češke, Poljske, Madžarske in Slovenije. Umetniška rezidenca je odlična in edinstvena priložnost za lastno umetniško izražanje skozi prepletanje osebnih zamisli in pogledov pod mentorstvom mednarodno priznanih akademskih slikarjev, v novem okolju, v katerem zlitje utripa raznolikih kulturnih  in umetniških ozadij ter izvora življenja – narave, ustvarja unikatne zgodbe in povezave. Strokovno vodstvo  letošnje umetniške rezidence vodita Maša Gala, akademska slikarka, Dona Pratneker, kustosinja ter vabljeni mentor iz Poljske,  Mateusz Pawelczyk.

Vabljeni na odprtje mednarodne razstave Art of nature 2022, ki bo v avli novogoriške mestne hiše v petek, 2. septembra ob 16h!

Več o poteku mednarodne rezidence lahko spremljate na FB profilu Mladinski center Nova Gorica.

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI 2022

|

 

DOGODKI V NOVI GORICI

PET, 3. junij (11:00)/Srečanje z novinarji in otvoritev knjižnice

PET, 3.junij (13:00)/Karaoke pod krošnjami

Petje pesmi po željah obiskovalcev.

SOB, 4. junij (10:30)/Na obisku: Dženny Improteam z otroško improvizirano predstavo: Čudežni vrt.

Improvizirana otroška predstava je sestavljena iz ustvarjalne delavnice, kjer otroci narišejo slike, ki jih kasneje uporabijo v predstavi.

 NED, 5. junij (10:30)/Ustvarjalna delavnica: Izdelava knjižnih kazalk

Otroci bodo na delavnici ustvarjali svoje unikatne knjižne kazalke.

PON, 6. junij (10h)/Na obisku: e-Hiša, hiša poskusov; Obisk otrok prve triade osnovnih šol.

Prikaz naravoslovnih poskusov.

PON, 6. junij (19h)/Na obisku: Ajda Pistotnik – Odrast

Nasproti konceptu večne ekonomske rasti, se je kot alternativa bolj trajnostnega modela življenja ponudil koncept odrasti (de-growth). Ker neomejena rast na omejenem planetu ni mogoča, imamo v prihodnosti dve možnosti: ali nadaljevati eksistenčno samomorilski model rasti ali pa poiskati drugačne civilizacijske vzorce.  Koncept Odrasti je zasnovan na enostavnosti, prostovoljni skromnosti, poudarjeni samooskrbi in nenasilju. Odrast torej ni zgolj uresničljiv projekt za doseganje okoljske trajnosti (npr. z ukrepi zmanjševanja ekološkega odtisa, omejenega vnosa materialov in snovi v proizvodnjo in potrošnjo, odmika od fosilnih goriv), je tudi koncept socialne in ekonomske trajnosti, gradnik večje družbene enakosti, sistemske solidarnosti in demokracije. Z Ajdo Pistotnik (urednico knjige Odrast: Besednjak za novo dobo) se bo pogovarjal Blaž Kosovel.

TOR, 7. junij (10h)/Na obisku: e-Hiša, hiša poskusov; Obisk novogoriških vrtčevskih otrok.

Prikaz naravoslovnih poskusov.

SRE, 8. junij (10:30)/Na obisku: Dom upokojencev Nova Gorica, Hiša dobre volje in učenci POŠ Bilje (OŠ Miren)

Medgeneracijsko literarno prepletanje.

SRE, 8. junij (19h)/Stanovanjska politika

O problemih dostopa do stanovanj za mlade, o financializaciji nepremičninskega trga in alternativnih praksah v svetu bomo spregovorili z aktivisti in strokovnjaki. Pogovor bo vodila Eva Sušnik.

ČET, 9. junij (10:30)/Na obisku: prav posebna gostja, pesnica Jožica Brus

Jožica Brus je štiriinosemdesetletna pesnica iz Gore, ki svoje rime spretno kuje med Krasom in Biljami. Zelo ustvarjalna je tudi pri ročnih delih- od kleklanja do kvačkanja, samo da se z rokami kaj lepega počne. A Jožica ni le spretna rokodelka in rimotvorka, hkrati je tudi nadvse razgledana oseba z velikim srcem, iskrivo osebnostjo in plemenito dušo, ki bi jo lahko imenovali tudi glasbena skrinjica. Skratka- poslušati Jožičine pesmi je enkratno doživetje.

ČET, 9. junij (19h)/Na obisku: Sani Može, Stand-up nastop

Sani, iz osrčja dežele terana doma. Skrbi, da se nasmejemo vsakodnevnim prigodam v njegovem življenju. Smeh je pol zdravja in zdravje je življenje. Izpred kamere na youtubu ga je pot zapeljala na odre v vlogi stand up komika.

ČET, 9. junij (20:00)/Na obisku: Matija Bolčina, glasbeni nastop

Glasbeno ustvarjanje Matije je plod spajanja besed in zvokov kitare v odsevu doživljanja življenja, skozi rast, padce in vzpone, skozi sončne vzhode in zahode na poti življenja. Svojo glasbeno pot je začel v družini, nato v glasbeni šoli s klarinetom. Kljub temu, da je klarinet kmalu zamenjal za skejt, je pot glasbenega ustvarjanja nadaljeval s kitaro in pisanjem tekstov, ki jih je sprva pričel deliti po ulicah Slovenije, Italije, Hrvaške, Španije. V zadnjih letih nastopa na koncertnih prizoriščih, festivalih in kulturnih prireditvah v sodelovanju z različnimi glasbeniki, umetniki.

OTVORITEV RAZSTAVE "ART OF NATURE"

|

Mladinski center Nova Gorica prireja v tednu od 13. septembra do 17. septembra 2021 že 8. mednarodno umetniško rezidenco za mlade Art of Nature v Počitniški hiši Čepovanka v Čepovanu. Udeleženci letošnje rezidence so dijaki Gimnazije Nova Gorica, Gimnazije Celje – Center in Gimnazije Velenje, ki bodo pod vodstvom akademske slikarke Maše Gala ustvarjali v objemu neokrnjene narave. Umetniška rezidenca je odlična in edinstvena priložnost za lastno umetniško izražanje v medkulturnem okolju skozi prepletanje osebnih zamisli in pogledov.

Zaključek rezidence in otvoritev razstave bo v petek, 17.9.2021, ob 14:30 uri v Xcentru v Novi Gorici.

Razstava bo na ogled do 16. oktobra 2021.

Za ogled razstave je potrebno izpolnjevati PCT pogoj.

ODPRTJE RAZSTAVE - ART OF NATURE 2020 - "DRUGAČEN SVET"

|

Petek, 9. oktober ob 18:00

v prostorih Mladinskega centra Nova Gorica

Toplo vabljeni, da se udeležite odprtja razstave umetniških del mladih umetnikov, ki so nastala na letošnji 7. mednarodni umetniški koloniji Art of Nature. Svet, odnos ljudi do narave in soljudi se spreminja ves čas, kljub temu so nas ekstremne spremembe v zadnjem letu nepričakovano presenetile. Kaj to pomeni mladim, ki v prihodnjih letih vstopajo v svet umetnosti na likovnem področju? Kakšen bo ta “drugačen svet” za njih in kako ustvarjati aktualne likovne zgodbe danes in jutri. Na te teme so z likovnimi deli poskušali odgovoriti udeleženci umetniške kolonije.

V skladu s priporočili NIJZ vas prosimo, da se ob odprtju razstave držite vseh preventivnih ukrepov.

ART OF NATURE 2020 - "DRUGAČEN SVET"

|

Mladinski center Nova Gorica že 7. leto zapored organizira mednarodno umetniško kolonijo za mlade Art of Nature. Letos bo potekala pod naslovom »Drugačen svet«.
Svet, odnos ljudi do narave in soljudi se spreminja ves čas, kljub temu so nas ekstremne spremembe v zadnjem letu nepričakovano presenetile. Kaj to pomeni mladim, ki v prihodnjih letih vstopajo v svet umetnosti na likovnem področju? Kakšen bo ta “drugačen svet” za njih in kako ustvarjati aktualne likovne zgodbe danes in jutri. Na te teme bomo poskušali odgovoriti z likovnimi deli z udeleženci likovne kolonije. Delavnice bosta vodila priznana umetnik, akademska slikarka Maša Gala in akademski slikar Klemen Brun. Letos se bomo premaknili v mesto, tako da bo projekt potekal v Novi Gorici. Mladi umetniki bodo pod strokovnim mentorstvom slikali na platno.

Kolonija se bo odvijala od ponedeljka, 5.10. do četrtka, 8.10.2020 od 14h do 18h. Po končani delavnici bodo udeleženci dobili večerjo. Za ves material za ustvarjanje bo poskrbljeno. Zaradi upoštevanja priporočil v zvezi s preprečevanjem širitve koronavirusa morajo udeleženci prinesti s seboj svoje čopiče. V petek, 9. oktobra, bomo dogodek zaključili z razstavo likovnih del, nastalih med projektom, v prostorih Mladinskega centra Nova Gorica. Otvoritev razstave bo ob 18h.

Vljudno vabljeni k udeležbi!

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI 2020

|

Postanek v senčki sredi mesta, 18. avgust – 25. avgust

Gozdiček sredi mesta, na njem posejane blazine in stolčki ter vabljiva senca izpod krošenj vas tudi letos vabijo k listanju in branju številnih knjig. Knjižnico pod krošnjami bo spremljal še posebej bogat in pester spremljevalni program. Pridružite se nam in se sprostite s kakšno od številnih bralnih zabav!

Čas za listanje:

vsak dan, od 10h-20h

Bralno krošnjo v Novi Gorici organizira Mladinski center Nova Gorica pod pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica.

DOGODKI V NOVI GORICI:

TOR, 18. avgust (10h) / Na obisku: Znanost pod borovci z e-Hišo, hišo poskusov;

Prikaz naravoslovnih poskusov in delavnica. Primerno za osnovnošolske otroke. V primeru slabega vremena v prostorih Mladinskega centra Nova Gorica.

TOR, 18. avgust (19h)/ Potopisno predavanje Dominikanska republika, Portoriko, Kuba s popotnico Petro Stipanič. 

SRE, 19. avgust (18h)/ Na obisku: Alenka Di Battista in Katarina Mohar;  Predstavitev knjige »Občinska stavba« in voden ogled (pričetek u Borovem gozdičku z uvodnim pogovorom, sledi ogled).

 ČET, 20. avgust (10h) / Na obisku: Zavod Enostavno Prijatelji z otroško predstavo Po Sloveniji s popotnikom Jakom

Gledališka predstava o zakladih Slovenije, kjer otroci pomagajo popotniku Jaki iskati njegovo babico. Jaka na poti srečuje zanimive ljudi, pravljične junake, žival, bajeslovna bitja, ki govorijo zgodbe o bogati kulturni in naravoslovni dediščini. Primerno za otroke do 10. leta starosti.

 

ČET, 20. avgust (18h) / Na obisku: Marij Čuk, sodobni slovenski pesnik, pisatelj, kritik, dramatik in novinar; Predstavitev knjige »Črni obroč«.

PET, 21. avgust (18h)/ Na obisku: Katarina Gomboc Čeh;  Predstavitev nove pesniške zbirke v pogovoru z založbo in društvom Robida (Vida Rucli in Aljaž Škrlep) iz Topolovega v Italiji.

PET, 21. avgust (19h)/ Glasbeno presenečenje: We Ming. Novonastala skupina glasbenikov iz kreativne cone Vrtojba, ki igra jazz, swing in dixieland glasbo. Zasedbo sestavljajo kitarist Tilen Kravos, basist Timi Vremec in saksofonist Andrej Thompson.

SOB, 22. avgust (10h)/Na obisku: pisateljica in pesnica Alja Furlan; Predstavitev in glasno branje »Zgodb iz granatnega jabolka«.

NED, 23. avgust (10h)/Na obisku: Ilustratorka in oblikovalka Karin Berce; Predstavitev kako nastanejo ilustracije in kreativna delavnica »Navihani ilustrator«.

Z izkušeno ilustratorko in oblikovalko Karin Berce bodo otroci pokukali v zaodrje ustvarjanja ilustracij za otroške knjige. Za tem bo gostja vodila kreativno delavnico, med katero se bodo udeleženci spremenili v navihane ilustratorje. Primerno za otroke do 10. leta starosti.

PON, 24. avgust (10h)/ Glasno branje pred Domom upokojencev Nova Gorica.

Glasno branje in pogovor s prebivalci doma.

PON, 24. avgust (18h)/Na obisku: Pisateljica in novinarka Bronja Žakelj; Predstavitev knjige »Belo se pere na devetdeset«.

TOR, 25. avgust (18h) / Na obisku: Pater Karel Gržan, duhovnik, teolog, navdihnjeni pridigar, pisatelj, filozof in doktor literarnih ved; Predstavitev del ter pogovor na temo »Človek in knjiga«.

Art of Nature 2019

|

Projekt Art of Nature 2019:

Mladinski center Nova Gorica že 6. leto v prvi polovici septembra v objemu neokrnjene čepovanske narave organizira mednarodno umetniško rezidenco za mlade Art of Nature. V vseh teh letih se je rezidenc udeležilo več kot 70 mladih iz Slovenije, Kitajske, Hrvaške, Nemčije, Italije, Južne Koreje, Japonske, Republike Češke, Slovaške, Poljske, Avstrije, Makedonije in Srbije. Letos se nam bodo pridružili še mladi umetniki iz Nizozemske, Francije in Rusije.

Umetniška rezidenca je odlična in edinstvena priložnost za lastno umetniško izražanje skozi prepletanje osebnih zamisli in pogledov pod mentorstvom mednarodno priznanih akademskih slikarjev, v novem okolju, v katerem zlitje utripa raznolikih kulturnih  in umetniških ozadij ter izvora življenja – narave, ustvarja unikatne zgodbe in povezave.

Art of Nature Project 2019:

Nova Gorica Youth Centre is hosting the 6th International Artist residence Art of Nature, namely in the first half of September. The residence will take place in the embrace of untarnished nature around the area of Čepovan village. Throughout these years, more than 70 young artists from Slovenia, China, Croatia, Germany, South Korea, Japan, Poland, United Kingdom, Italy, Czech Republic, Slovakia, Austria, Macedonia and Serbia have taken part in the residences. This year, they will be joined by young artists from the Netherlands, France and Russia.

The artist residence is an excellent and unique opportunity for one’s own artistic expression through intertwining personal ideas and views under the mentorship of internationally renowned academic painters in a new environment where the fusion of the beat of various cultural and artistic backgrounds together with the one source of life – nature creates unique stories and connections.

Leošnji udeleženci umetniške rezidence so / The artists taking part in this year’s artist residence are:

Tina Sapundžić SLOVENIJA (SI)

Gaja Rejc SLOVENIJA (SI)

Lana Kosovel SLOVENIJA (SI)

Karin Likar SLOVENIJA (SI)

Sara Ambrož SLOVENIJA (SI)

Milène Sanchez FRANCIJA (FR)

Clementine Post FRANCIJA (FR)

Clementine Chalancon FRANCIJA (FR)

Matteo Santacroce ITALIA (IT)

Edoardo Chiarion ITALIA (IT)

Shinji Fujino JAPONSKA (JP)

Tamara Taskova MAKEDONIJA (MK)

Helena Sekot NEMČIJA (DE)

Marlijn Van Zadelhoff NIZIZEMSKA (NL)

Natasza Leszewicz POLJSKA (PL)

Norbet Michno POLJSKA (PL)

Terezie Vaňková REPUBLIKA ČEŠKA (CZ)

Liya Gabitova RUSIJA (RU)

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI 2019

|

Postanek v senčki sredi mesta, 10. junij – 20. junij

Gozdiček sredi mesta, na njem posejane blazine in stolčki ter vabljiva senca izpod krošenj vas tudi letos vabijo k listanju in branju številnih knjig. Knjižnico pod krošnjami bo spremljal pester spremljevalni program. Pridružite se nam in se sprostite s kakšno od številnih bralnih zabav!

 

Čas za listanje:

vsak dan, od 10h-20h

Bralno krošnjo v Novi Gorici organizira Mladinski center Nova Gorica pod pokroviteljstvom Mestne občine Nova Gorica.

 

DOGODKI V NOVI GORICI

PON, 10. junij (11h) / Srečanje z novinarji in otvoritev knjižnice

 

SRE, 12. junij (10h) / Na obisku: e-Hiša, novogoriško hišo poskusov; Obisk novogoriških vrtčevskih otrok.

Prikaz naravoslovnih poskusov.

 

SRE, 12. junij (19h)/ Perspektive goriške literature; okrogla miza David Bandelj, Nejc Rožman Ivančič, Marija Mercina.

Z avtorji, ki so pomembno zaznamovali goriško literarno in umetniško krajino bomo razpravljali o problemih in izzivih prostora.

 

ČET, 13. junij (10h) / Na obisku: e-Hiša, novogoriško hišo poskusov; Obisk otrok prve triade osnovnih šol.

Prikaz naravoslovnih poskusov.

PET, 14. junij (10h)/ Glasno branje pred Domom upokojencev Nova Gorica.

Glasno branje in pogovor s prebivalci doma.

NED, 16. junij (10h) / Na obisku: FulDoro z otroško predstavo in delavnico Klasične pravljice malo drugače.

Izbralo se bo tri klasične pravljice: Rdeča kapica, Sneguljčica in Obuti maček ter za vsako izdelalo en kostum. Po končani delavnici bodo otroci izvedli prav posebno gledališko igro.

TOR, 18.junij (10h)/Na obisku: RRA severne Primorske; Evropske pravljice; Obisk novogoriških vrtčevskih otrok.

Z vrtčevskimi otroki se bo najprej potovalo po EU (poseben otroški zemljevid), pogovarjalo o EU in državah članicah (značilnosti, jezik, posebnosti), prebralo njim primerno pravljico iz ene ali dveh držav EU in na koncu bodo otroci barvali zastave izbranih EU držav in pravljične junake, ki so jih spremljali po popotovanju po EU.

TOR, 18. junij (19h)/ Na obisku:  dr. Igor Bijuklič; Misliti medije in medijski svet

Mediatizirana družba ne označuje le tega, da se gibljemo v svetu medijskih slik, tehnoloških izumov in aparatov. Medijska družba označuje še nekaj bolj bistvenega, namreč množičen položaj, v katerem sveta ne izkušamo več sami, temveč nam je posredovan od drugih in dostavljen po naročilu. Posledično, ali še razumemo resnični pomen intime, ali so naše zasebnosti res naše in kako razumemo lastno javno eksistenco?

SRE, 19. junij (10h)/ Na obisku: RRA severne Primorske; Evropske pravljice; Obisk otrok prve triade osnovnih šol.

Z otroki iz OŠ se bomo pogovarjali o EU in državah članicah (značilnosti, jezik, posebnosti, glavna mesta…), institucijah EU, glavne prioritete in politike EU – poudarek bi dali okoljskim spremembam in ukrepom EU na tem področju, prebrali pa bi zgodbico, ki jo je izdal Generalni Direktorat EK za okolje.

ČET, 20.junij (10h)/Na obisku: Tiempos Nuevos Teatro iz El Salvadorja; Avtorska predstava: LA GRAN TRAVESÍA DE LA CIPOTADA Y EL CHUCHO; Obisk osnovnošolskih otrok.

“Veliko potovanje cipotada in chucho“ je zgodba o skupini fantov in deklet, ki so bili izbrani za prenos zastave svoje države na oddaljeni kraj kot simbol, ki predstavlja ljudi v državi. Na njihovi poti dva nepričakovana dogodka preprečita izpolnitev njihove naloge. Ko so na točki skorajšnjega obupa, ugotovijo, da obstaja nekaj več kot prenos zastave v drugo državo. Sami imajo zgodbe, ki lahko predstavljalo njihovo državo in ljudi po vsem svetu. Cilj produkcije z glasbo, gledališčem in plesom je občinstvu predstaviti majhen del tistega, kar predstavlja prebivalce El Salvadorja.

ČET, 20. junij (19h) / Na obisku: dr. Dan Podjed

Pogovor z antropologom dr. Danom Podjedom, avtorjem knjige Videni, ki je neke vrste vodnik po stranpoteh spleta, po vzorcih patološkega vedenja človeka in po zastrašujočih praksah opazovanja in kopičenja podatkov, ki so značilne za vse več spletnih velikanov.

ČET, 20. junij (20:30) /Glasbeno presenečenje

Predstavitev knjige "L'organizzazione"

|

Vabljeni na predstavitev knjige “L’organizzazione” v petek, 22.3.2019 ob 15h v našem večnamenskem prostoru.

– Tako v današnji družbi, ki je strašna in zapletena, kot tudi v vseh tistih v preteklosti, je zgodovinska pripoved poglavitni kulturni dejavnik za razvoj individualnih in kolektivnih zavesti. Zgodovina je v vseh svojih mnogovrstnih odklonih nepogrešljiva pripoved, s katero se ohranja ali razpade spomin, s katero se širijo ali odmrejo ideje, s katero se zgradijo ali uničijo identitete, s katero se razvija ali pa ne kritična presoja. Če ne poznamo zgodovine, ne moremo razumeti preteklosti, živeti sedanjosti in načrtovati prihodnosti. Ne moremo razumeti »drugega od nas.« Ne moremo poznati mnogoterosti krajev, doživetij, dimenzij in časov, skozi katere je šla človeška vrsta, ki je njihova hči, mati in ujetnica in ki jim poskuša ubežati in se jih osvoboditi ali pa se še vedno čuti neločljivo povezana z njimi.

– Ob 15h bo predstavitev knjige »L’organizzazione« (Organizacija). Predstavila jo bo »Associazione Cronache Ribellli« iz italijanske Perugie v sodelovanju z »Associazione Examina« iz Gorice in Mladinskim centrom Nova Gorica. Tokrat bo knjiga prvič predstavljena v Sloveniji in kasneje še v Furlaniji – Julijski krajini. Na predstavitvi nam bodo pripovedovali zgodovinska dejstva in anekdote, ki so po vsej verjetnosti večinoma nepoznani. Nanašajo se na čezmejno območje in na življenje v mestu na meji, na prehodu iz 20. v 21. stoletje.

– Po koncu predstavitve bo čas namenjen pogovoru, sledi pogostitev z glasbeno točko (petje ob kitarski spremljavi).

Art of Nature 2018

|

Projekt Art of Nature:

Mladinski center Nova Gorica že 5. leto v prvi polovici septembra v objemu neokrnjene čepovanske narave organizira mednarodno umetniško kolonijo za mlade Art of Nature. V vseh teh letih se je kolonij udeležilo več kot 40 mladih iz Slovenije, Kitajske, Hrvaške, Nemčije, Južne Koreje, Japonske, Poljske, Makedonije in Srbije. Letos se nam bodo pridružili še mladi umetniki iz Češke, Slovaške, Velike Britanije in Italije.

Umetniška kolonija je odlična in edinstvena priložnost za lastno umetniško izražanje skozi prepletanje osebnih zamisli in pogledov pod mentorstvom mednarodno priznanih akademskih slikarjev, v novem okolju, v katerem zlitje utripa raznolikih kulturnih  in umetniških ozadij ter izvora življenja – narave, ustvarja unikatne zgodbe in povezave.

Art of Nature Project:

Nova Gorica Youth Centre is hosting the 5th International Artist Colony Art of Nature, namely in the first half of September. The colony will take place in the embrace of untarnished nature around the area of Čepovan village. Throughout these years, more than 40 young artists from Slovenia, China, Croatia, Germany, South Korea, Japan, Poland, Macedonia and Serbia have taken part in the colonies. This year, they will be joined by young artists from the Czech Republic, Slovakia, the United Kingdom and Italy.

The art colony is an excellent and unique opportunity for one’s own artistic expression through intertwining personal ideas and views under the mentorship of internationally renowned academic painters in a new environment where the fusion of the beat of various cultural and artistic backgrounds together with the one source of life – nature creates unique stories and connections.

Letošnji udeleženci kolonije so / The artists taking part in this year’s colony are:

Tina Furlan SLOVENIJA (SI) Atsushi Aizawa JAPONSKA (JP)
Gaja Slokar SLOVENIJA (SI) Ema Moriya JAPONSKA (JP)
Katarina Markič SLOVENIJA (SI) Ryusuke Muto JAPONSKA (JP)
Rok Zabukovec SLOVENIJA (SI) Mika Moriya JAPONSKA (JP)
Leonie Siliye AVSTRIJA (AT) Magdalena Lebamova MAKEDONIJA (MK)
Iveta Šafránková REPUBLIKA ČEŠKA (CZ) Polikseni Patcev MAKEDONIJA (MK)
Maria Wedekind NEMČIJA (DE) Jasna Todorovska MAKEDONIJA (MK)
Paul Simon Heyduck NEMČIJA (DE) Patrycja Myrda POLJSKA (PL)
Uwe Beidermann NEMČIJA (DE) Karolina Fyda POLJSKA (PL)
Michele Janata NEMČIJA (DE) Joanna Makowska POLJSKA (PL)
Lana Gržetić HRVAŠKA (HR) Petronela Bencová SLOVAŠKA (SK)
Anita Kos HRVAŠKA (HR) Simona Jančurová SLOVAŠKA (SK)
Simone Miani ITALIJA (IT) Jessica Scott ZDRUŽENO KRALJESTVO (UK)

Vodja kolonije: Maša Gala, akademska slikarka

Odprtje razstave Art of Nature 2018 je potekalo v petek, 14. septembra 2018 v avli Mestne občine Nova Gorica.

Razstava bo na ogled do 1. 10. 2018. VLJUDNO VABLJENI!

FOTOGRAFSKI NATEČAJ 2018 (aktualno-PODALJŠAN ROK)

|

ROK ZA ODDAJO FOTOGRAFIJ PODALJŠAN DO 14. 9. 2018

Mladinski center Nova Gorica razpisuje fotografski natečaj na temo: ”Znanje, energija in vizija mladih”, ki je namenjen mladim med 15. in 29. letom starosti. Najboljšo digitalno fotografijo B/ČB zbiramo od 9. aprila do 14. septembra 2018.

NAVODILA ZA SODELOVANJE NA NATEČAJU:
• Pogoji sodelovanja: na razpisu lahko sodelujejo mladi med 15. in 29. letom starosti.
• Pošilja se lahko samo digitalne fotografije B/ČB, daljša stranica naj meri minimalno 3000 točk, velikost posamezne datoteke naj ne presega 10 MB in ne sme biti predhodno objavljena.
• Vsaka udeleženka/udeleženec lahko sodeluje z največ 3 fotografijami.
• Rok za pošiljanje do 14. septembra 2018, do 12.00 preko orodja WeTransfer na naslov
(jelena.vukmir@mc-novagorica.si)
• Označevanje fotografij: tema in št. fotografije, ime in priimek avtorice/avtorja, naslov fotografije (primer: A1_Ime_Priimek_Naslov slike.jpg).
• Poleg posreduj svoje podatke: ime, priimek, leto rojstva, stalni naslov, e-naslov, telefonsko številko, davčno številko (žirija ne bo imela dostopa do navedenih podatkov).
• Vsak/-a avtor/-ica bo od ekipe Mladinskega centra prejel/-a povratno e-pošto kot potrdilo o prejetem delu.
• Tričlanska strokovna žirija bo izbrala tri najboljše fotografije, ki bodo objavljene na: spletni strani Mladinskega centra Nova Gorica, na spletni strani Mestne občine Nova Gorica.
• Tri najboljše fotografije bodo nagrajene, razglasitev in odprtje razstave pa bosta potekala konec septembra 2018 v prostorih Mladinskega centra Nova Gorica.
• Prvonagrajenec/-ka poleg nagrade dobi tudi mesto člana/-ice strokovne žirije na fotografskem natečaju 2019.
• Poslane fotografije morajo biti v celoti avtorsko delo sodelujočih, za kar prevzemajo vso odgovornost. Organizator si pridržuje pravico, da fotografije z neprimerno vsebino izloči iz natečaja. Z oddajo prijave avtor soglaša in potrjuje, da organizator natečaja lahko uporabi njegova dela za promocijske namene natečaja v vseh tiskanih medijih in elektronskih medijih ter projekciji, brez predhodnega dovoljenja avtorja ali plačila. Organizator lahko z razstavo gostuje na drugih lokacijah, brez predhodnega obvestila, dovoljenja avtorja ali plačila. Organizator ne odgovarja za morebitne poškodbe in izgubo del med pošiljanjem. Sodelovanje na razpisu pomeni, da avtor sprejema pravila, ki jih postavlja organizator.

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI 2018

|

PON, 11. junij (11h)/Srečanje z novinarji in otvoritev knjižnice

PON, 11.junij (19h)/Na obisku: Katja Perat

Katja Perat je ena najbolj prodornih in plodovit ustvarjalk generacije rojene v poznih osemdesetih. V Novi Gorici bo predstavila svoj romaneskni prvenec Mazohistka.

SRE, 13. junij (10h)/Evropske pravljice: RRA severne Primorske; Obisk vrtčevskih otrok.

Z otroki se bo potovalo po EU, pogovarjalo o EU in državah članicah, prebralo njim primerno pravljico na koncu bodo otroci barvali zastave izbranih EU držav in pravljične junake.

SRE, 13.junij (19h)/Literarni natečaj na temo ”Znanje, energija in vizija mladih”,

Razglasitev in javno branje najboljših del na natečaju Mladinskega centra Nova Gorica.

ČET, 14. junij (10h) /Evropske pravljice: RRA severne Primorske; Obisk otrok osnovnih šol

Z otroki iz OŠ se bomo  pogovarjalo o EU in državah članicah, institucijah EU,….

PET, 15. junij (10h) /Glasno branje pred Domom upokojencev Nova Gorica

Glasno branje in pogovor s prebivalci doma.

NED, 17. junij (10h) /Na obisku: FulDoro z otroško predstavo Čarobni kotel pravljic.

Na otroški gledališko improvizirani predstavi bo nastala nova zgodba, ki jo bosta čarovnici skupaj z otroki ustvarili in oživeli.

PON, 18. junij (10h)/Prikaz naravoslovnih poskusov z e-Hišo, novogoriško hišo poskusov;

Obisk novogoriških vrtčevskih otrok.

TOR, 19. junij (10h)/ Prikaz naravoslovnih poskusov z e-Hišo, novogoriško hišo poskusov;

Obisk učencev novogoriških osnovnih šol.

TOR, 19. junij (19h)/ Na obisku:  Izar Lunaček

Doktor filozofije in akademski slikar. Predvsem pa – stripar.  Animal Noir, je prvi avtorski strip in ga lahko po imenu Kosmati krimič, beremo tudi v slovenščini.

ČET, 21. junij (19h) / Na obisku: Mirt Komel

Doktor filozofije in profesor na FDV-ju. Preizkušal se je praktično že v vseh zvrsteh literature. Tokrat se predstavlja s kriminalko Medsočje, za katero mnogi pravijo, da je posoški Twin Peaks.

ČET, 21. junij (20:30) /Glasbeno presenečenje za najdaljši dan v letu.

Novost: kotiček z literaturo mladih avtorjev (Leto ustvarjalnosti mladih v MONG)

NASTOP MLADIH KITARISTOV

|

Datum: 30.5.2018 od 19h do 20h

Na torkovem nastopu se bodo predstavili učenci klasične in akustične kitare pod mentorstvom Mojce Bence. Program, ki smo ga pripravili, je zelo raznolik in zajema več zvrsti glasbe, tako da vsak poslušalec najde nekaj zase. Igrali bodo vse od narodne, pop, rock do klasične glasbe. Nekateri učenci bodo skladbe z akordi spremljali sami v spremstvu pevke Ajde Podgornik Valič, ki nam s svojim čudovitim glasom vedno pričara pravo glasbeno vzdušje. Pripravili pa smo tudi duete, ki bodo še dodatno popestrili dogajanje. Prisluhnili boste lahko tudi zasanjanim in nežnim melodijam klasične kitare, ki bodo zazvenele izpod prstov mladih klasičnih kitaristov.

Vljudno vabljeni!

LITERARNI NATEČAJ 2018

|

Mladinski center Nova Gorica razpisuje literarni natečaj na temo: ”Znanje, energija in vizija mladih”, ki je namenjen mladim med 15. in 29. letom starosti. Najboljšo kratko zgodbo ali esej zbiramo od 9. aprila do 21. maja 2018.

NAVODILA ZA SODELOVANJE NA NATEČAJU:
• Kratka zgodba ali esej naj ima največ 5.400 znakov s presledki in ne sme biti predhodno objavljen. Sodeluješ lahko samo enkrat. Besedilo mora bit v slovenskem jeziku.
• Pošlji do 21. maja 2018, do 12.00 na: ana.raganzini@mc-novagorica.si
• Poleg posreduj svoje podatke: ime, priimek, leto rojstva, stalni naslov, e-naslov, telefonsko številko, davčno številko (žirija ne bo imela dostopa do navedenih podatkov).
• Vsak/-a avtor/-ica bo od ekipe Mladinskega centra prejel/-a povratno e-pošto kot potrdilo o prejetem delu.
• Tričlanska strokovna žirija bo izbrala tri najboljše zgodbe, ki bodo objavljene na: spletni strani Mladinskega centra Nova Gorica, na spletni strani Mestne občine Nova Gorica.
• Trije najboljši sestavki bodo nagrajeni, razglasitev in javno branje pa bo potekalo junija 2018 na prireditvi Knjižnica pod krošnjami.
• Prvonagrajenec/-ka poleg nagrade dobi tudi mesto člana/-ice strokovne žirije na literarnem natečaju 2018.

ART OF NATURE 2017

|

ART OF NATURE 2017

V naši počitniški hiši Čepovanka od 28. avgusta do 1. septembra 2017 organiziramo že 4. mednarodno umetniško kolonijo za mlade  »Art of Nature« z mednarodno udeležbo.  Kolonijo  vodi priznani akademska slikarka Maša Gala.

Our Hostel Čepovanka in Čepovan from 28th of Avgust to 1st of September 2017, hosts the forth international art colony for young people “Art of Nature” with international participation under the guidance of renowned academic painter Maša Gala.

Mladi umetniki, ki sodelujejo na koloniji so/ The young artists participating in the colony are:

Jagoda Wozny POLSKA/PL

Daria Cieslinska POLJSKA/PL

Snezhana Davidkova MAKEDONIJA/MK

Aleksandar Tanchovski MAKEDONIJA/MK

Mia Kešelj SRBIJA/SRB

Ana Legčević HRVAŠKA/CRO

Lucija Zucchiati SLOVENIJA/SLO

Jure Sulič SLOVENIJA/SLO

Marisa Kukanja SLOVENIJA/SLO

Jernej Volk SLOVENIJA/SLO

Maruša Štibelj SLOVENIJA/SLO

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI NOVA GORICA 2017

|

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI NOVA GORICA 2017
Postanek v senčki sredi mesta, 12. junij – 22. junij

Lokacija: Borov gozdiček

Brezplačno branje, listanje, uživanje v senčki sredi mesta.

Gozdiček sredi mesta, na njem posejane blazine in stolčki ter vabljiva senca izpod krošenj vas tudi letos vabijo k listanju in branju številnih knjig. Knjižnico pod krošnjami bo spremljal pester spremljevalni program. Pridružite se nam in se sprostite s kakšno od številnih bralnih zabav!

Čas za listanje:
vsak dan, od 10h-20h

Novost: kotiček z literaturo o Novi Gorici (70 let Nove Gorice)

Program po dnevih:

PON, 12. junij (11h) / Srečanje z novinarji in otvoritev knjižnice

TOR, 13. junij (10h) / Evropske pravljice: Europe Direct Goriška
Branje evropskih pravljic in predstavitev držav EU, iz katerih pravljice prihajajo. Otroci bodo s pomočjo pravljic in pravljičnih junakov spoznali države EU, njihove značilnosti, kulturne posebnosti in jezik. Po branju sledi ustvarjalna delavnica na temo prebrane pravljice. Delavnica je namenjena vrtčevskim in osnovnošolskih otrokom razredne stopnje.

TOR, 13. junij (18h) / Na obisku: Svetlana Slapšak-pogovorni večer
Svetlana Slapšak je avtorica številnih del s področja antropologije, lingvistike, klasičnih študij, študij spola, balkanologije in komparativistike. Objavila je več kot 50 knjig, preko 400 znanstvenih študij in preko 1000 esejev. Prevedla je ogromno del iz latinščine, stare in nove grščine, francoščine in angleščine. K nam prihaja predstaviti svojo novo knjigo Antični miti.

SRE, 14. junij (10h) /Prikaz naravoslovnih poskusov z e-Hišo, novogoriško hišo poskusov
Obisk novogoriških vrtčevskih otrok.

ČET, 15. junij (10h) / Prikaz naravoslovnih poskusov z e-Hišo, novogoriško hišo poskusov
Obisk učencev novogoriških osnovnih šol.

ČET, 15. junij (19h)/ Miha Blažič N’Toko – pogovorni večer
Je posameznikov uspeh odvisen zgolj od velikosti njegovih ambicij in delovne vneme? Smo Slovenci zahojen narod, ki je že po naravi obsojen na vaške prakse in podrejanje velikim? So spletna družabna omrežja postala privilegirani teren družbenega aktivizma? O vsem tem na pogovoru z Mihom Blažičem N’Tokom, reperjem, glasbenikom, kolumnistom in aktivistom, ki bo predstavil svoj knjižni prvenec Samoumevni svet.

PET, 16. junij (10h) / Glasno branje pred Domom upokojencev Nova Gorica
Glasno branje in pogovor s prebivalci doma.

NED, 18. junij (10h) / Na obisku: Eva Kljun z improvizirano predstavo Kako nastane zgodba?
Improvizirana predstava pod vodstvom Eve Kljun nastaja v trenutku in je unikaten projekt. Otroci na ustvarjalni delavnici o pravljicah najprej z domišljijo, smehom in igrivostjo izdelajo in ustvarijo lutke, katerim Eva kasneje vdahne življenje in pričara edinstveno otroško predstavo Kako nastane zgodba?.

ČET, 22. junij (19h) / Na obisku: Tadej Golob-pogovorni večer
Tadej Golob (1967) je eden najbolj samosvojih slovenskih pisateljev s tematsko raznolikim naborom del. Med pisci se je pojavil s knjigo Z Everesta (2000), nadaljeval z več biografijami, z romanoma za mladino Zlati zob (2011) in Kam je izginila Brina? (2013) ter z romanoma za odrasle Svinjske nogice, za katerega je leta 2010 prejel kresnika, in Ali boma ye! (Goga, 2013). Jezero, ki je pri založbi Goga izšlo ob koncu leta 2016, je njegova prva kriminalka, ki ji je kmalu po izidu pripadel kultni status žanrskega romana v domači književni krajini. Upamo lahko, da je to znanilec uspešne bere kriminalnih romanov in nam za branje tovrstne literature ne bo več treba posegati po tujih, pretežno skandinavskih avtorjih. Pristna in ravno prav zapletena zgodba, večplastnost likov, bralki in bralcu poznano okolje, izvirni, vse prej kot šablonski dialogi protagonistov … Vse to Golob, upoštevajoč recepturo za pisanje kriminalnega žanra, spretno zgnete v prvovrstno literarno besedilo.
ČET, 22. junij (20:30) / Trio Slučaj, jazz zaključeni večer
Urban Kušar , Francesco Ivone, Matjaž Bajc