V znanju in povezovanju je moč


V novembru, mesecu preprečevanja zasvojenosti v soorganizaciji z drugimi akterji v sklopu skupne iniciative »V znanju in povezovanju je moč« bomo organizirali dogodke, ter sklop predavanj in interaktivnih delavnic namenjenih vzgoji, samopomoči, gibanju ter ostalim tematikam.

Na delavnice in predavanja posameznega predavatelja, ki jih organizira Mladinski center Nova Gorica se lahko prijavite preko spletnega obrazca, ki se nahaja pod sliko predavatelja.


PRESTAVLJEN TERMIN NA:

16.12.2021 od 16.00 do 17.00 v ŽIVO, v prostorih Mladinskega centra Nova Gorica
Supervizija – predstavitev

vodi Domen Strmšnik, licenciran supervizor pri Socialni zbornici Slovenije

Zaposleni pri svojem delu nikoli ne smejo doseči ravni, ko se ne sprašujejo o svojem načinu dela, o svojih tegobah, težavah in skrbeh, ki jih imajo v povezavi z odločitvami, ki jih sprejmejo na delovnem mestu. Pri poklicih, kjer je ogromno dela z ljudmi, ni enoznačnih odgovorov, kako postopati. Človek se v teh poklicih konstantno sprašuje, ali je ravnal pravilno, kako je njegova odločitev vplivala na njegove sodelavce, kliente, stranke, kako ga dojemajo, kako se on sam počuti itn. Zato se je v te namene razvila t. i. supervizija kot strokovna pomoč zaposlenim, ki po eni strani:

–        preprečuje nastanku negativnih učinkov na delovnem mestu (izgorelost, apatija, ipd…),

–        po drugi strani pa omogoča strokovnim delavcem, da s to podporo nudijo bolj kvalitetno pomoč uporabnikom.

Z januarjem 2022 pričenjamo s skupinsko supervizijo namenjeno strokovnjakom pri delu z ljudmi na področju sociale, šolstva ali zdravstva, zato vas vabimo na predstavitveno srečanje.


30.11.2021 od 17.00 do 18.00 preko ZOOM povezave
Ranjena samopodoba mladih ali kako otrokom pomagati do dobre telesne samopodobe?

vodi Dr. Lucija Čevnik

Mladi so danes še posebej izpostavljeni negativnim medijskim, družbenim in vrstniškim pritiskom, ki vplivajo na pojav negativne telesne samopodobe. Obremenjenost z zunanjostjo se kaže v pretirani skrbi za telo (sindrom »čarobnega« ogledala). Mladi se v želji, da bi osvojili lepotni ideal, zatekajo k uporabi različnih nezdravih lepotnih praks (pretirano hujšanje, ličenje, telesna vadba, lepotna kirurgija). Kronično nezadovoljstvo s telesnim videzom, pa vse pogosteje vodi v različne oblike odvisnosti in motenje hranjenja (anoreksija, bulimija, bigoreksija, ortoreksija).

V okviru predavanja bomo govorili, kako pri otrocih in mladostnikih spodbujati pozitiven odnos do lastnega telesa ter na kakšen način zmanjšati možnosti za pojav negativne telesne samopodobe. Odgovorili bomo tudi na dileme, kaj storiti, ko telesna samopodoba postane problematična in na kakšen način lahko starši otroku pomagajo premagovati težave povezane s telesnostjo (pretirana skrb s količino zaužite hrane, pretirana telesna vadba, stalno preverjanje teže, občutek sramu/krivde zaradi zaužite hrane, primerjanje svojega telesa in telesa drugih z »ideali«, ki so realno dosegljivi le peščici, neprestani komentarji o vitkosti ipd.).

Na predavanju bomo odgovorili na naslednja vprašanja in izzive:

  • Kako zmanjšati oz. omiliti negativen vpliv medijev na telesno samopodobo otrok in mladostnikov?
  • Kako naravnati vzgojo in na kaj moramo biti pozorni pri razvijanju otrokove pozitivne telesne samopodobe?
  • Kako reagirati, kadar se otrok sooča z bolečimi komentarji vrstnikov na račun telesnega videza?
  • Ozaveščanje dejavnikov, ki spodbujajo nezadovoljstvo s telesnim videzom in vodijo v pojav negativne (telesne) samopodobe pri otrocih in mladostnikih.
  • Kateri so dejavniki in okoliščine, ki pripeljejo do motenj hranjenja?

Dr. Lucija ČEVNIK, sociologinja, publicistka, specializantka lacanovske psihoanalize, predavateljica in svetovalka, ki s svojimi osebnimi in dolgoletnimi poklicnimi izkušnjami uči razvijati pozitivno telesno samopodobo, zdrav odnos do lastnega telesa in pomaga kvalitetno reševati konfliktne odnose med generacijami staršev in mladostnikov.

Svetuje in pomaga pri bolečem soočanju z globinami notranjih strahov, ki nam ves čas tiho prišepetavajo, da takšni kot smo, nismo dovolj dobri, dovolj lepi, dovolj pametni. Da preprosto nismo dovolj, da bi bili ljubljeni in sprejeti.

Navdihuje, ko nas preplavi sram in izgubimo ljubezen in sočutje do lastnega odseva v ogledalu. Več na: www.lucijacevnik.si

Prijavnica:

Št. prostih mest: 48